Żywność ekologiczna – mądry wybór

Share on facebook
Share on linkedin

Coraz częściej w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością, drogeriach, super- i hipermarketach, a nawet na targach i bazarach spotykamy artykuły spożywcze z charakterystycznym symbolem gwiaździstego liścia na jasnozielonym tle. Stanowi on jedyną gwarancję, że kupowana przez nas żywność jest ekologiczna. Czym różni się ona od żywności tradycyjnej i jakie korzyści odnosimy z jej konsumpcji?

Materiał: Michał Nowak

Żywność ekologiczna to określenie produktów wytwarzanych metodami rolnictwa ekologicznego, w którym nie stosuje się sztucznych nawozów oraz szkodliwych środków ochrony roślin. Dlatego ekologiczna żywność gwarantuje ochronę zdrowia ludzi i jest przyjazna dla środowiska naturalnego, ponieważ nie obciąża dodatkowo ekosystemu i stoi na straży bioróżnorodności.

Wiele określeń, jeden certyfikat

W odniesieniu do produktów ekologicznych używa się skrótów eko, bio, organic. Mówi się często o żywności biologicznej, organicznej lub po prostu – certyfikowanej. Wszystkie te oznaczenia określają jednak jeden zbiór produktów oznaczonych charakterystycznym „zielonym euroliściem” obowiązującym na terenie całej Unii Europejskiej, a symbolizującym europejskie rolnictwo ekologiczne.     

Po zaletach je poznacie

Dlaczego warto sięgać po produkty ekologiczne? – Przede wszystkim są one bogate w substancje odżywcze, zawierają więcej witamin, minerałów oraz innych cennych składników, niż produkty wytwarzane w konwencjonalny sposób.

Ważne jest też to, czego gołym okiem nie widać. Ekologiczne artykuły spożywcze nie dostarczają do organizmu człowieka żadnych toksycznych substancji chemicznych, pozostałych po nawożeniu oraz innych zabiegach pielęgnacyjnych stosowanych w rolnictwie przemysłowym. W związku z tym są też gwarantem dobrego, naturalnego smaku.

W imię ochrony przyrody

Co istotne, w rolnictwie ekologicznym – regulowanym prawem unijnym i kontrolowanym przez niezależne jednostki – produkcja żywności odbywa się bez użycia organizmów genetycznie modyfikowanych, tzw. GMO. Takich produktów nie poddaje się również promieniowaniu jonizującemu. Warto wspomnieć, że negatywne oddziaływanie ekologicznej produkcji rolnej jest ograniczone do minimum. Stawiając na ekologiczną jakość, przyczyniamy się więc do ochrony środowiska naturalnego.     

System kontroli gwarancją jakości

Każdy przedsiębiorca wytwarzający i wprowadzający do obrotu na terenie Unii produkty ekologiczne podlega obowiązkowi certyfikacji oraz systemowi drobiazgowej kontroli. Przeprowadzają licencjonowane jednostki, które wydają certyfikat na okres 12 miesięcy, który należy cyklicznie odnawiać.

Jednostki kontrolujące wydają i cofają certyfikaty zgodności, a także sygnują produkty ekologiczne swoim indywidualnym kodem, który znajduje się pod oznaczeniem gwiaździstego listka.

W Polsce organem upoważniającym jednostki certyfikujące do przeprowadzenia kontroli oraz wydawania certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z kolei nadzór nad upoważnionymi jednostkami oraz produkcją ekologiczną prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Warto zaznaczyć, że produkty, które często można spotkać na targach, jarmarkach i ryneczkach z opisem „produkt ekologiczny”, a nie posiadające ważnych liściowych certyfikatów, z ekologią niewiele mają wspólnego. Co więcej, stosowanie takiego określenia jest bezprawne, ponieważ wprowadza kupujących w błąd.

Żywność ekologiczna to nie tylko lepszy smak

Źródłem zanieczyszczeń chemicznych naszych organizmów są nie tylko produkty rolne. Związki chemiczne wypłukane przez deszcze ze skażonej gleby stopniowo zatruwają wody gruntowe oraz powierzchniowe. Dlatego ważne, abyśmy byli świadomi, jakim zagrożeniem dla zdrowia oraz środowiska jest przemysłowe rolnictwo konwencjonalne, zorientowane na zysk i oparte na „chemii”. Za żywność ekologiczną często należy zapłacić więcej, ale jej wysoka jakość oraz pozytywny wpływ na ochronę środowiska naturalnego są tego warte.

Po żywność z certyfikatem rolnictwa ekologicznego wybiera coraz więcej sportowców, którzy na stałe włączają do diety. Na ekologiczną żywność stawiają m.in. takie sławy jak Novak Djoković. Z kolei Magdalena Maleeva, jedna z najlepszych zawodniczek Bułgarii, poszła o krok dalej i założyła firmę Bio Bulgaria, która na lokalnym rynku robi prawdziwą furorę.

Na naszym gruncie

W Polsce żywność ekologiczna zdobywa coraz większą popularność. Wprawdzie dopiero 25% badanych w naszym kraju analizuje ekologiczne pochodzenie artykułów spożywczych – według danych Mobile Institute – i tylko 14% rodziców przywiązuje wagę do produktów kupowanych swoim dzieciom, ale już 33% mieszkańców Polski uważniej przygląda się etykietom. Nasz rodzimy rynek certyfikowanej żywności notuje też rokrocznie dwucyfrowe wzrosty i staje się stylem życia wielu osób ceniących zdrowie. Można więc oczekiwać, że produkty ekologiczne będą stawały się coraz popularniejsze w naszym kraju.