Koronawirus nie zatrzymał sprzedaży żywności ekologicznej

Share on facebook
Share on linkedin

COVID-19 nie zahamował sprzedaży żywności ekologicznej – wynika z najnowszych ustaleń „Rzeczpospolitej”. Według szacunków dziennika w ciągu ostatnich 12 miesięcy Polacy przeznaczyli na te produkty ok. 709 mln zł.

Pandemia i lockdown nie zatrzymały boomu w sektorze ekologicznej żywności, jak podaje „Rzeczpospolita”. Polscy konsumenci mieliby w ostatnich 12 miesiącach wydać na certyfikowane produkty ponad 709 mln zł. W istocie jednak ta kwota jest wyższa, ponieważ wartość nie obejmuje warzyw i owoców oraz kanału e-commerce.

Wartość sprzedaży produktów organicznych rośnie w średniorocznym tempie wynoszącym ok. 20% – dowiadujemy się z dziennika, powołującego się na analizy agencji Nielsen. Sprzedaż asortymentu bio rozwija się zatem aż 3,5 razy szybciej niż wszystkich artykułów spożywczych.