Hiszpania – rolnictwo ekologiczne na fali wznoszącej

Share on facebook
Share on linkedin

Hiszpania może pochwalić się coraz większą powierzchnią upraw i hodowli ekologicznej. Z danych hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa wynika, że obszar ekologicznych gospodarstw w ub.r. powiększył się o 4,8% – do 2,36 mln ha.

Hiszpania sukcesywnie powiększa obszar gospodarstw ekologicznych, rozwijając rodzimą branżę certyfikowanej żywności. Hiszpańskie ministerstwo rolnictwa podało, że w 2019 r. powierzchnia upraw i hodowli organicznej zwiększyła się niemal o 5% – w sumie do 2,36 mln ha.

W praktyce oznacza to, że obecnie już 9,3% całkowitej powierzchni użytków rolnych w Hiszpanii jest zarządzana według unijnych wytycznych dotyczących ekologicznej produkcji.

Dla porównania w 2018 r. areał ekologicznych upraw i hodowli wzrósł o 7,9%. Średnia z minionych 5 lat z kolei wynosi 7,5%.

Banany i cytrusy

W biologicznych uprawach Hiszpanii szczególne miejsce zajmują banany – uprawiane na Wyspach Kanaryjskich. Powierzchnia bananowych upraw tylko w 2019 r. zwiększyła się aż o ¼ w porównaniu do 2018 r. W uprawach cytrusów wzrost wyniósł natomiast 19%. W Hiszpanii uprawia się też coraz więcej ziemniaków, inne owoców i winorośli. Hiszpanie mają też znaczącą pozycję w produkcji organicznych warzyw i oliwek.

Coraz więcej producentów

Liczba hiszpańskich gospodarstw ekologicznych w 2019 r. wyniosła 41 838. To o 5,9% więcej niż w 2018 r. Należy jednak zaznaczyć, że liczba gospodarstw hodujących zwierzęta zmniejszyła się o 1% do 7 803. Wynika to m.in. z faktu, że 5,6% hodowców zrezygnowało z ekologicznej hodowli owiec. Co ważne, ilość ekologicznych producentów mleka oraz drobiu zwiększyła się odpowiednio o 15 i 14%.