Glifosat w popularnych humusach

Share on facebook
Share on linkedin

Glifosat w humusach! Nowe amerykańskie badania Environmental Working Group wykazały obecność pozostałości środka w popularnych markach humusu.

Analizy amerykańskiej grupy Environmental Working Group wykazały glifosat w 80% przebadanych próbkach konwencjonalnego humusu oraz ciecierzycy. Produkty te oferuje m.in. Whole Foods!

W styczniu amerykańska Agencja Ochrony Środowiska ponownie wydała pozwolenie dla użycia kontrowersyjnego herbicydu w rolnictwie stwierdzając, że środek nie stwarza zagrożenia dla ludzi. Lawina tysięcy pozwów dotyczących rakotwórczych właściwości preparatu nie pomogła. Agencja uważa, że śladowe ilości glifosatu nie są szkodliwe dla zdrowia. Z drugiej jednak strony już w 2017 r. sugerowała zaostrzenie progu pozostałości dla tej substancji w żywności.

Kontrole EWG objęły próbki 27 nieekologicznych marek humusu, 12 organicznych i 9 marek ciecierzycy. Toksykolożka EWG, Alexis Temkin sądzi, że kupowanie certyfikowanych humusów i ciecierzycy stanowi jedyny sposób, aby uniknąć pozostałości glifosatu w tych produktach spożywczych.